Select Page

by Pinja Forsman

Vajaa vuosi sitten päätimme tehdä jotakin ihan muuta kuin mihin olimme tottuneet. Kun sopivaa uutta omistusasuntoa ei löytynyt, möimme omat asuntomme ja muutimme vuokralle. Vuokralla emme olleet valmiit tinkimään juuri mistään. Nykyisessä asunnossa onkin toteutunut lähes jokainen toive. Talo on rakennettu vuonna 1903 ja se sijaitsee Kruununhaassa. Asunnossa on kaksi kakluunia, alkuperäinen lautalattia ja syvät ikkunalaudat, sekä koristeelliset ikkunan puitteet. Neliöiden niukkuutta tasapainottavat korkeat katot, huonekorkeutta onkin huimat 3,3m. Rakkaalla viikunapuullakin on siis vielä hieman kasvuvaraa.

Sisustuksesta muutama sananen. Sukupolvelta toiselle siirtynyttä, löydettyä, ja pitkän pennin säästettyä omaksi ostettua. Tässä kiteytyy kotini sisustuksen kolme tärkeintä. Pyrin ajattomuuteen uutta ostaessani. Joskus se ei täysin toteudu, mutta haksahtaessani viimehetken villitykseen kysyn itseltäni, pidänkö tästä vielä puolen vuoden päästä. Jos näin on, niin luotan vaistooni ja annan mennä. Ajattomiin design klassikoihin ei ajanhammas pure. Isovanhemmilta saadut kalusteet ja taide-esineet saavat merkityksellisyydellään anteeksi vallitsevien trendien sanoessa jotain ihan muuta. Ja löydöt <3 Persoonallisuutta ja yllätyksellisyyttä ei voi paremmin toteuttaa, kuin kiertämällä vanhantavaran liikkeitä ja kirpputoreja. Kun jokin toiselle ennen rakas asia kohtaa oman tarpeen kanssa syntyy jotain syvällisempää, kuin marketin hyllyltä poimittaessa. Esine saa uuden elämän ja historian, kunnes sen on joko aika siirtyä sukupolvelta toiselle tai muuttua jonkun toisen kodin löydöksi.

Uskon siihen, että kotia ei rakenneta kerralla, vaan että koti rakentuu vuosien saatossa. Kohdallani asunto vaihtuu usein, levoton sielu kun olen. Mutta, koti muuttaa aina mukana. Ei koskaan täysin muuttumattomana, mutta kotina kuitenkin. Minulle kodin tekee ennen kaikkea puoliso ja rakas hännätön kissa. Näiden jälkeen tulee ne ajan saatossa ympärille kietoutuneet kalusteet, esineet, tekstiilit ja kasvit. Kun kaikki tämä edellä mainittu muuttaa asunnosta toiseen, koti seuraa muuttajaa. Uudessa kodissa on toki uudet tarpeensa ja näin ollen, koti täydentyy uusilla hankinnoilla ja löydöillä. Joissakin tapauksissa uusi koti merkitsee jostain luopumista. Se onkin muuttamisessa ehkä kaikesta vapauttavinta. On tervettä punnita aika ajoin kiinteää omaisuuttaan, onko kaikki tarpeen, tai tuoko esine elämään enää mitään lisäarvoa. Kun kotia rakentaa ajan kanssa harkiten oman makunsa mukaisesti säästää myös rahaa ja luontoa.

Less than a year ago we decided to do something totally different. We couldn’t find a new home to buy so we decided to sell our own apartments and go rental. We were not ready to compromise in a rental apartment. Almost every wish came true with our current home. Building was built in 1903 and it’s located in Kruununhaka, Helsinki. We have old tile stoves, original flooring and deep window embrasures. We can live with lack of square meters as the room height is 3,3m. It means that also our fig tree has space to grow.

Few words about the interior at our home. Things that have been passed through generations, things that have been found and things that are bought by saving a long penny. These three main elements make the interior designing at our house. I aim for timeless things when I purchase something new. Sometimes this philosophy doesn’t work and when I find myself considering buying something trendy I ask myself if I’m going to like the item still after six months. If the answer is yes, I trust my gut feeling and go with it. Design classics doesn’t get rugged by time. Furniture and art pieces inherited from grandparents have a deeper meaning and therefore endure time when existing trends says something else. And those findings <3 there’s no better way to implement personality than browsing around flea markets and antique stores. When you find something that may have had importance to someone before you, it creates that something special rather than going to a store and just picking it up from the shelf. The item gets new stories to pass on over time to other generations or transform in to a discovery for someone else.

I strongly believe that making a home is a process. A home is built slowly as years go by. Me as a restless soul that I am move often but I always take my home with me. Never the same as before but still as a home. What makes a home for me especially is my spouse and our dear tailless cat. Then come the furniture and things gathered over the years, textiles and plants. When all this is transferred from a house to another, a home follows you with it. A new home has its own needs and therefore gets completed with new purchases and findings. In some occasions a new home means letting go of something old. This is probably the most liberating part of moving. It’s healthy to measure the importance of your belongings from time to time. Do you really need it? Does this bring any additional value to my life anymore? Making a home slowly over time to your own tasting saves money and the environment.